Studie open

HPV

Het humaan papillomavirus (HPV) is een veelvoorkomend virus dat de huid en slijmvliezen kan infecteren. Deze infectie gebeurt voornamelijk via seksueel contact. Er zijn meer dan 200 verschillende types van HPV bekend, die zowel mannen als vrouwen kunnen treffen. Deze types kunnen zich manifesteren op diverse locaties zoals de geslachtsdelen, anus, huid en mond.

Symptomen en risico’s van HPV

De symptomen van een HPV-infectie variëren sterk. Sommigen ervaren genitale wratten, terwijl anderen geen duidelijke symptomen vertonen. Echter, sommige HPV-types kunnen ernstige celveranderingen veroorzaken die kunnen leiden tot kanker. Zo is HPV-16 een van de meest risicovolle types en is verantwoordelijk voor een groot deel van de gevallen van baarmoederhalskanker. Bovendien speelt dit type ook een rol bij de ontwikkeling van hoofd-halskankers, waaronder kankers in de keel, tongwortel en amandelen.

De prevalentie van HPV in België

In België krijgt ongeveer 80% van de seksueel actieve bevolking ooit te maken met een HPV-infectie. Dit percentage is vooral hoog onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Deze brede verspreiding onderstreept het belang van preventieve maatregelen zoals vaccinatie en regelmatige medische screenings.

Vaccinatie: een cruciale preventieve maatregel

Er zijn momenteel twee vaccins beschikbaar die bescherming bieden tegen verschillende typen HPV. Deze vaccins worden sterk aanbevolen voor meisjes tussen 12 en 16 jaar. De reden hiervoor is dat vaccinatie het meest effectief is voordat er seksuele activiteit en mogelijke blootstelling aan het virus heeft plaatsgevonden.

Maar het probleem beperkt zich niet tot vrouwen. HPV kan ook kanker veroorzaken bij mannen, met name orofaryngeale kankers in de keel, tongwortel en tonsillen. In België werd daarom in 2019 gestart met de vaccinatie van jongens. Nederland volgde dit voorbeeld in 2022. Vaccinatie van zowel jongens als meisjes is essentieel om de verspreiding van het virus te beperken en gerelateerde kankers te voorkomen.

De rol van onderzoek en screenings

Recent onderzoek richt zich steeds meer op het belang van HPV-vaccinatie voor beide geslachten. De Hoge Gezondheidsraad adviseert daarom vaccinatie op jonge leeftijd voor zowel jongens als meisjes. Naast vaccinatie blijven regelmatige screenings van groot belang voor de vroege detectie en behandeling van HPV-gerelateerde complicaties. Deze screenings kunnen bijvoorbeeld afwijkende cellen in een vroeg stadium opsporen, wat de kans op succesvolle behandeling vergroot.

Jouw bijdrage aan het onderzoek

We starten een nieuw onderzoek dat zich richt op de effectiviteit van een vaccin dat zowel vrouwen als mannen moet beschermen tegen HPV. Wil jij bijdragen aan dit belangrijke onderzoek en daarmee helpen in de strijd tegen HPV-gerelateerde kankers? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin deze vormen van kanker aanzienlijk verminderd worden.

Meld u aan

Doelgroep

  • Gezonde mannen en vrouwen
  • Niet-gevaccineerd
  • Vanaf 18 jaar

Locatie

Anima Research Center
Alkerstraat 32Z (Blok D)
3570 Alken, België

of

Anima Research Center
Wetenschapspark 11-13 UHasselt
3590 Diepenbeek, België

Vergoeding

Elke deelname aan een klinische studie wordt vergoed. Specifieke informatie hierover wordt vrijgegeven na aanmelding.