NieuwsAlken


1.07.23


Ontdek ander nieuws

Wereldprimeur in Alken: onderzoekscentrum test verbeterde antistofbehandeling tegen omikronvariant

Anima Research Center in Alken gaat binnenkort meewerken aan een nieuw onderzoek naar een verbeterde antistofbehandeling tegen het coronavirus. Deze extra prik, bovenop het vaccin, moet de meest kwetsbare patiënten voldoende beschermen tegen de omikronvariant van het covid-virus: een wereldprimeur.

Anima Research Center zal in opdracht van pharmabedrijf AstraZeneca de nieuwe antistofbehandeling testen. Het onderzoek moet tegen het najaar de eerste resultaten opleveren. Dan start ons land op, met de vijfde vaccinatiecampagne tegen het coronavirus.

Anima Research Center in Alken zal nieuwe behandeling in strijd tegen Omikron-variant van coronavirus testen

Het onderzoekscentrum Anima Research Center in Alken gaat een nieuwe antistof-behandeling testen. Die extra prik moet het meest kwetsbare deel van de bevolking beschermen tegen de Omikronvariant van het coronavirus. Dat meldt TV Limburg en het nieuws is bevestigd aan onze redactie.

Patiënten met een verzwakt immuunsysteem zullen aan een vijfde vaccinatie in het najaar niet genoeg hebben om zich tegen de Omikronvariant van het coronavirus te beschermen. Daarom werkt farmabedrijf AstraZeneca aan een nieuwe antistof-behandeling. Het Anima Research Center in Alken werkt mee aan dat onderzoek.

“De antistof-behandeling die nu aan de kwetsbare patiënten is gegeven, werkt niet tegen de Omikronvariant. Vandaar dat er dus betere en nieuwere antistoffen moeten ontworpen worden”, vertelt hoofdonderzoeker Erik Buntinx van het Anima Research Center.

“Zo’n antistof-behandeling is noodzakelijk voor alle mensen met een verminderd immuunsysteem of afweersysteem. Uit recent onderzoek van het UZ Leuven blijkt dat een vaccinatie zeker zinvol is, maar niet volstaat voor deze mensen. Denk maar aan kankerpatiënten, patiënten met immuunstoornissen zoals Crohnpatiënten of mensen die immuunonderdrukkende middelen moeten nemen in het kader van bijvoorbeeld een transplantatie. Het betreft toch wel een vijf procent van de bevolking, omdat in deze studie ook jongeren meegenomen worden”, somt Buntinx op.

Er zullen in totaal 700 kandidaten uit verschillende landen deelnemen aan de studie. Het onderzoek start in de tweede helft van juli en loopt de hele zomer. Het Anima Research Center hoopt tussen de 40 en 100 mensen te vinden.

Bron https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/28/anima-research-center/
Schrijf je in op onze driemaandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe studies en ontwikkelingen.