Nieuws

“We zijn actief bezig een verschil te maken in medisch onderzoek.”

Foto’s: Alexandra Bertels

Dr. Bernard Veekmans (32) startte zijn loopbaan bij Anima Research Center in 2020 als praktiserend arts. Hij hielp bij een klinisch onderzoek tijdens de COVID-19-pandemie. Als Chief Medical Officer neemt hij nu even de tijd uit zijn drukke agenda om te vertellen over zijn dagelijkse motivatie. Zijn doel? Een gezonde toekomst voor iedereen.

Wat is jouw rol binnen de klinische studies?

Als Chief Medical Officer werk ik nauw samen met alle betrokkenen bij onze onderzoeken. Hiertoe behoren investigators, operationele teams, Study Leads en de Principal Investigator (PI). Mijn rol is ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de nieuwste medische ontwikkelingen, veiligheidsprotocollen en best practices. Ons gezamenlijke doel is om al onze onderzoeken ethisch en met de grootst mogelijke veiligheid voor de patiënt uit te voeren.

Hoe ziet een dag bij Anima eruit voor jou?

Geen dag is hetzelfde. Maandagen beginnen met de Medical Board, waar alle medici samenkomen om updates en de voortgang van verschillende onderzoeken te bespreken. De middagen en de rest van de week zijn gevuld met projectreviews en bijeenkomsten met operationele teams. Daarnaast zorg ik voor het waarborgen van een soepel verloop van lopende en toekomstige studies. Ik analyseer voortdurend gegevens, vooral met betrekking tot mogelijke bijwerkingen. Flexibiliteit is essentieel, omdat een schijnbaar klein probleem snel kan escaleren en onmiddellijke aandacht vereist.

Waarom werk jij voor Anima?

De kans om bij Anima te werken tijdens de pandemie was een keerpunt in mijn carrière. Als arts ben ik altijd gepassioneerd geweest door klinisch onderzoek, omdat het de motor is achter medische vooruitgang. Bij Anima kreeg ik de kans om bij te dragen aan dit cruciale veld. Dit samen met een dynamisch en ambitieus team dat ik enorm respecteer. We zijn toegewijd aan het maken van een verschil in medisch onderzoek én zijn actief bezig dat waar te maken.

Wat vind jij het belangrijkste aan klinisch onderzoek? 

Zonder twijfel is het de mogelijkheid om levens te verbeteren. Het motiveert me te weten dat ons werk direct van invloed is op het leven van patiënten. Klinisch onderzoek baant de weg voor betere behandelingen en diagnoses, en uiteindelijk voor een gezondere toekomst voor iedereen. Niet alleen voor degenen dichtbij, maar ook voor degenen die zich soms vergeten voelen. Het besef dat we bijdragen aan die vooruitgang is ongelooflijk lonend.

De meest memorabele momenten zijn die waarop we zien dat een nieuwe behandeling een positief verschil maakt voor patiënten. Het is echt inspirerend om het resultaat van nauwgezet onderzoek te zien vertalen in tastbare voordelen. 

Hoe kijk jij naar de toekomst?

Anima groeit snel, en ik vind het geweldig om deel uit te maken van deze reis. Ik hoop dat we belangrijke stappen blijven zetten in klinisch onderzoek. Ten tweede wil ik een omgeving van samenwerking blijven creëren waarin innovatie gedijt. Ik geloof sterk dat de toekomst van de geneeskunde afhangt van dit soort onderzoek. Natuurlijk ben ik uitermate trots dat ik die toekomst mee kan vormgeven.
Schrijf je in op onze driemaandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe studies en ontwikkelingen.